Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

vrijdag 26 augustus 2011

Over reeenbeheer in het bos

Een ree in het bos zien vind ik altijd prachtig. Maar wat bepaald eigenlijk of er veel reeën zitten en waar wordt er gejaagd op ze en waar niet?

Allemaal vragen waar ik geen antwoord op wist. Maar gelukkig is er google!

In dit artikel "Bosbeheerders weten te weinig over reewildbeheerders"kun je veel lezen over reewildbeheer. Er staat in hoe bepaald wordt waar op reeën gejaagd mag worden. Dat wordt per provincie bepaald door faunabeheereenheden. Op de site van FBE Gelderland vind je niet echt veel informatie moet ik zeggen. In het wildbeheerplan staat welke WBE's (wildbeheereenheden) er zijn. Bij FBE Limburg kun je wel direct vinden welke wildbeheereenheden er zijn.

Blijkbaar is het aantal reeën in hoge mate afhankelijk van de dekking in een terrein waar geen verstoring plaatsvindt. Dus een bos met alleen grote bomen zonder onderbegroeiing kent relatief weinig reeën. Per 100 hectare zijn er gemiddeld 10 reeën, maar het kan oplopen tot 20 reeën per hectare.

Verder eten reeën vooral graag jonge eikjes en dat vinden bosbeheerder vaak minder leuk. Beste oplossing is vaak jonge eiken met kokers beschermen. Wanneer er veel reeën zijn eten ze ook jonge dennen, amerikaanse eik ed. Handig om te weten als je als bosbeheerder niet teveel dennen wilt hebben toch?

Leuk om te weten: je kunt reeën lokken door te fiepen. Dat betekent hun geluid nadoen.

Onderstaande sites vertellen veel over reeen. Het valt me wel op dat ze het weinig hebben over de hoge natuurwaarde van reeën, maar vooral over bejaging.

- kenniscentrum reeën
- vereniging het reewild

Deze verenigingen zijn het er over eens dat er teveel reeën zijn en dat deze daarom honger leiden.
Daarom vinden ze dat er reeën afgeschoten moeten worden. Maar zou er ook niet wat te zeggen zijn voor het verhogen van de draagkracht van het bos voor reeën door te zorgen dat bossen meer jong opschot hebben. In Groesbeek doen ze dat heel mooi door in een soort kronkelige banen stroken bos te kappen. Daar komt dan weer jonge opslag (bomen) .

Of moeten we dus echt de wolf weer invoeren? Of komt de Lynx vanzelf uit Duitsland?







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren