Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

zaterdag 7 december 2013

Hoe kun je zien of je kerstboom wel een echte Nordmann is?

Een van de duurste kerstbomen is de Nordmannspar. Voordelen van de Nordmann zijn:

  • Houdt de naalden lang vast
  • Ruikt lekker (maar daar is hij niet de enige in)
  • Steekt niet
Daarom kopen mensen steeds vaker een Nordmann voor in de kamer.

Maar hoe weet je nu dat de verkoper je niet de verkeerde kerstboom verkoopt?  Wel nu, de Nordmann is een Zilverspar en kun je makkelijk herkennen aan:
  • Geen scherpe naalden, maar juist platte meestal stompe naalden. Dus pak een tak met naalden zacht vast en voel of de naalden steken.
  • De onderkant van de naalden hebben twee witte strepen. Dus til een tak op en check onder de naalden. 
  • Wanneer je de naalden flink wrijft ruiken ze heerlijk naar de schil van Sinaasappel
  • Naalden zitten met ronde "napjes' vast aan de twijgen. Als je er een of twee van de tak aftrekt laten ze los en het uiteinde van de naald is een klein rondje

Platte naalden en twee witte strepen onder
Normann: naalden top geeft inkeping


















Tips om de naalden goed aan de boom te houden: zet de boom onder in het water. Vooral als hij een kluit heeft.

Meer weten waarom een Nordmann zo duur is? Kijk deze aflevering van de rekenkamer op youtube.







donderdag 25 juli 2013

Bergden in het wild: op de alp in Italie: Pinus mugo



Fantastisch wat je soms zomaar op vakantie tegenkomt. Je hebt de Bergden vast wel een gezien in Nederland in een voortuintje.  Een dennenboompje meestal tot heuphoogte of hoogstens tot ooghoogte. Eigenlijk een struik.
Ik kwam hem in het wild tegen vorig jaar op een alpenpas tussen Zwitserland en Italië: de San Bernadinopas.

Deze alpenpas ligt hoger dan de boomgrens: er groeien dus geen bomen omdat het te hoog daarvoor is. Met name de droogte op deze hoogte zorgt ervoor dat bomen niet meer kunnen groeien.

Boven de boomgrens groeien alleen nog maar struiken en nog hoger alleen maar lage planten. Veel boomfamilies hebben enkele soorten die daar als struikvorm nog groeien.
De bergden uit de familie Dennen groeit in het wild precies waar grotere dennen en sparren niet meer kunnen groeien.










De groene vlekken links van de auto zijn struwelen met bergden.

De Bergden groeit daar niet als boom, maar als een soort kruipende struik die met een aantal struiken eencstruweel vormt.

Naarmate je lager komt neemt de bedekking toe en uiteindelijk op zekere hoogte komen er kleine en dan grotere bomen die de bergden verdrukken.


In juli/augustus is de bloei geweest en de bovenste foto laat de bevruchte vrouwelijke bloem zien die de dennenappel wordt. In het begin is die rood dus. De appel van de Bergden heeft kleine stekels zoals je onder kunt zien. Onderstaand een serie foto's.

Altijd leuk zo'n onverwacht vakantie extraatje toch?
















zaterdag 23 maart 2013

Welke sierkers (prunus serrulata) zoeken we? Help!

Het is guur buiten, maar we negeren dat gewoon en beginnen met een lente onderwerp. Want welke boomsoort bloeit als een van de eerste massaal en mooi? 

Juist! Sierkers of Prunus Serrulata. Voor mijn huis mogen we ieder jaar weer genieten van deze schitterende bloemenzee, die een heleboel bijen en hommels blij maakt. De enige bloemen die eerder zijn zijn van het longkruid.

Ik heb uw boomkundige hulp nodig, want ik ben op zoek naar de juiste variëteit. Na jaren alleen Prunus kappen komen er nu weer Prunussen bij, nadat we met de wijk deze als beeldbepalend hebben benoemd in onze wijk groen-visie.
De Prunussen op de foto zijn nu rond de 40 jaar oud en sommige moeten dus vervangen omdat ze al gekapt zijn of paddestoelen hebben. Maar de vraag is nu: welke Prunus Serrulata is dit??

Welke aanwijzingen hebben we?

  1. De foto's natuurlijk. Kijk maar hieronder naar de bloemen. En op de foto boven naar de hoogte van de bomen. 
  2. De bloeitijd is extreem vroeg. In 2011 bloeide ze rond 20 maart al, (dan gaan we dit jaar dus niet halen, de knoppen zijn nog niet eens dik) en in 2010 eerste week april.
  3. Er zijn afgelopen jaren hier en daar Prunussen bij geplaatst, maar die bloeien echt een volle twee weken later. 



De Prunussen zijn recent zijn bijgeplant zijn Prunus serrulata "pink perfection" en volgens "Van de Berk over bomen" is dat toch een van de eerste sierkersen die bloeit. Maar ze bloeien dus twee weken na deze oude kersen.

Hier nog een foto van de bloemen aan de takken. Wellicht is hiermee determinatie mogelijk?

Wellichtzijn de oude kersen toch ook Prunus serrulata "pink perfection", maar bloeien deze sierkersen als ze jong zijn minder vroeg dan oudere bomen? Of is het een andere variëteit?

Ik ben erg benieuwd naar jullie input! Dan kunnen we zorgen dat de gemeente de juiste soort plant.


De enige andere struik die vroeg is met bloeien en in grote getale is te zien het onderstaande krentenboompje. Maar toch wat later dan de sierkers.



zaterdag 26 januari 2013

Moord op de honingbij, weg met het CTGB

Als de bioloog achter de website bomengids.nl  ben ik begaan met de natuur waar wij deel van uitmaken. Ik ben echter ook natuurwetenschappelijk milieukundige en dat is bij dit verhaal over pesticiden en bijen wel relevant.


Zelden ben ik zo kwaad geweest als na het kijken van Moord op de honingbij Zembla op 25-01-2013. Kijk eens naar deze uitzending en ga dan deze blog verder lezen.




Honingbijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten en dus ook voor een grote groep bomen. Maar niet alleen is dat relevant. Welke andere insecten worden omgelegd door het gif dat de relevante Nederlandse falende overheidsorganen geen probleem vinden (tot gisteren gelukkig, want de tweede kamer heeft actie genomen, maar wel 4 jaar te laat en alleen in dit specifieke gif-dossier).

Bomengids.nl roept de politiek op schoon schip te maken, de schuldige overheidsorganen onder de loep te nemen en vervolgens zo te hervormen dat besluitvorming over gif openbaar en aanvechtbaar wordt.


Is Groenlinks op zoek naar zijn roots: nou doe hier dan iets aan graag. Het kwaad huist hier in Nederland (ie werkwijze CTGB).

Welke actie stel ik voor:
  1. Doe met de tweede kamer een grondig onderzoek hoe het kan dat het ministerie en CTGB de de door rest van de wereld overduidelijke schade van een groep pesticiden zijn blijven ontkennen. Mijn onderstaand relaas geeft weer dat ik geloof dat er structurele hele foute ingredienten in de huidige werkwijze zitten
  2. Verander vervolgens die werkwijze (of liever vervang het CTGB):
    1. Onderzoeken moeten openbaar zijn.
    2. Wellicht moeten onderzoeken herhaald worden door onafhankelijke instituten
    3. Het moet mogelijk zijn dat derden resultaten van onderzoeken aanvechten
    4. Wanneer EU of USA autoriteiten die relevant zijn, of andere onderzoeken nieuw licht op toegelaten middelen werpen moet her-beoordeling snel plaats kunnen vinden

Waarom heeft het Zembla me zo kwaad gemaakt?


In het kort is het verhaal zo: het is al sinds 2006 bekend dat de honingbijen uitsterven op een vreselijke manier (Colony collapse disorder, CCD). Tijden lang is gezocht naar oorzaken. Sinds 2009 wordt er gepubliceerd dat persticiden een mogelijke oorzaak zijn.


In Nederland echter hebben we een rare club die gaat over het wel/niet toelaten van bestrijdingsmiddelen en dat heet het CTGB ( College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)). Ik noem die club raar omdat haar werkwijze onfris riekt.

Hoe beslist het CTGB namelijk of een bestrijdingmiddel mag worden verkocht:
  1. Op basis van onderzoeken van producenten van bestrijdingsmiddelen
  2. Deze onderzoeken zijn NIET openbaar en kunnen dus niet beoordeeld worden door derden
Hmm, is dat een goede manier om de volksgezondheid te bewaken?

Kijk een een naar deze clip van TED : What doctors don't know about the drugs they prescribe.
Wat betekent dat voor de werkwijze van het CTGB denk je? Dat betekent dat het CTGB alleen kijkt naar de onderzoeken die bewijzen dat een middel geen kwaad kan, maar dat ze de andere onderzoeken nooit zullen krijgen.

Nu zou een CTGB natuurlijk tegen alle verwachtingen in goed kunnen functioneren. Dat is niet onmogelijk, niet waar. Maar wat vertelt het bijenverhaal van Zembla ons:
  1. Er is vanaf 2009 veel bewijs dat pesticiden bijen doden en CCD (mede of alleen) veroorzaken
  2. Nederlandse onderzoekers van de WUR, door het ministerie geciteerd vinden van niet
  3. De genoemde pesticiden zijn toegelaten. En dat zijn ze dus nog steeds.

Wat betekent dit nu voor de veiligheid van burgers van Nederland en de natuur in Nederland?
  1. Het CTGB heeft gedisfunctioneerd in het geval van CCD
  2. Gevolgen van CCD zijn desastreus voor de economie. Zelfs de Rabobank ziet dat, toch geen anti-agrariers bank.
  3. De werkwijze van het CTGB is niet te controleren door de pers of onafhankelijke clubs
  4. De werkwijze van de CTGB zal logischerwijs slechte resultaten opleveren, die beïnvloed zullen zijn door het directe belang van producenten
  5. De werkwijze van het CTGB, het officiële orgaan dat in Nederland beslist over het toelaten van vergif is structureel corrupt en het is nu bewezen dat dit heeft geleid tot het toelaten van een vergif dat de landbouw ernstige schade toebrengt. Corruptie betekent niet perse dat je direct geld aanneemt als je het mij vraagt. Het betekent ook dansen naar de pijpen van het geld en het algemeen belang niet dienen daardoor.
Ergo, de kansen zijn dus ook levensgroot dat er legio meer middelen op de markt zijn die schadelijk zijn, voor mensen of natuur, maar waarvan dat niet bewezen is.

 Het CTGB is een relict uit een maatschappij van vroeger. Het is hoog tijd dat we iets beters bedenken in Nederland om onszelf tegen gif te beschermen,