Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

donderdag 25 juli 2013

Bergden in het wild: op de alp in Italie: Pinus mugo



Fantastisch wat je soms zomaar op vakantie tegenkomt. Je hebt de Bergden vast wel een gezien in Nederland in een voortuintje.  Een dennenboompje meestal tot heuphoogte of hoogstens tot ooghoogte. Eigenlijk een struik.
Ik kwam hem in het wild tegen vorig jaar op een alpenpas tussen Zwitserland en Italië: de San Bernadinopas.

Deze alpenpas ligt hoger dan de boomgrens: er groeien dus geen bomen omdat het te hoog daarvoor is. Met name de droogte op deze hoogte zorgt ervoor dat bomen niet meer kunnen groeien.

Boven de boomgrens groeien alleen nog maar struiken en nog hoger alleen maar lage planten. Veel boomfamilies hebben enkele soorten die daar als struikvorm nog groeien.
De bergden uit de familie Dennen groeit in het wild precies waar grotere dennen en sparren niet meer kunnen groeien.










De groene vlekken links van de auto zijn struwelen met bergden.

De Bergden groeit daar niet als boom, maar als een soort kruipende struik die met een aantal struiken eencstruweel vormt.

Naarmate je lager komt neemt de bedekking toe en uiteindelijk op zekere hoogte komen er kleine en dan grotere bomen die de bergden verdrukken.


In juli/augustus is de bloei geweest en de bovenste foto laat de bevruchte vrouwelijke bloem zien die de dennenappel wordt. In het begin is die rood dus. De appel van de Bergden heeft kleine stekels zoals je onder kunt zien. Onderstaand een serie foto's.

Altijd leuk zo'n onverwacht vakantie extraatje toch?
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren