Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

vrijdag 9 september 2011

Bonen aan de bomen maken het makkelijk

Het is een prachtige tijd om bomen te spotten nu. Fruit/zaden die nu massaal aan de bomen hangen maken het makkelijk om het verschil tussen bomen te zien.

Bomen uit de familie Vlinderbloemigen met vruchten in boon-vorm zijn de Witte acacia (Robinia pseudoacacia) en Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos). Thricanthos betekent driedoorn dacht ik: kijk maar eens hier waarom die zo heet. Eigenlijk hoort de Pagodeboom (Honingboom) (Sophora japonica) hier ook bij, maar die vruchten zijn op het moment nog in de groei.

Ook de Catalpa heeft vruchten die op bonen lijken.

Acacia
Eerst de Acacia. Deze heeft vinger-grootte rood-bruine bonen waarin zaden zitten. Ze zijn plat en de zaden kiemen trouwens prima in Nederland.
De acacia heeft meestal doorns en alles aan de boom is giftig. Het zagen van dit hout is lastig: niet de favourite boom van boomverzorgers.

Er zijn hele mooie varieteiten in parken en straten, maar je ziet deze ook veel in het bos, aan randen van paden bijvoorbeeld.

Hij komt oorspronkelijk uit de USA.

Christusdoorn
De tweede boom met bonen is de Christusdoorn. Die vind je echt nooit in of om het bos en zaait ook niet uit hier. Ik vind deze boom prachtig, maar zie hem wel het liefste met doorns. In de gekweekte varieteiten zijn de doorns verdwenen en ik vind dat echt jammer.
De Christusdoorn heeft in Nederland vaak maar weinig vruchten, maar als hij ze wel heeft zijn het hele mooie grote rood-bruine bonen. Als je ze droogt zijn het leuke dingetjes voor een kerststukje ofzo. Deze bonen zijn veel groter als die van de Acacia.












Catalpa
Ten slotte de Catalpa. Deze kan best groot worden, maar je ziet hem tegenwoordig het meest als bol-vorm. Ik krijg daar geen goed gevoel bij, want die arme boompjes kunnen niet bloeien en krijgen dus ook geen babies: das toch zielig?
Maar goed, Catalpa's komen ook uit de USA en hebben hele grote bladeren en ook hele grote bonen als vrucht. Dit zijn echter geen peulen zoals bij de Leguminosa.
Ze lijken wel op de Anna Paulownaboom maar die heeft dus geen bonen. Dus die houd je mooi zo uit elkaar.  
Catalpa's kunnen toch wel een meter of 10 worden en misschien wel groter in Nederland. Ze bloeien in het voorjaar met mooie bloemen die wel wat op kastanjebloemen lijken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren