Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

zaterdag 23 maart 2013

Welke sierkers (prunus serrulata) zoeken we? Help!

Het is guur buiten, maar we negeren dat gewoon en beginnen met een lente onderwerp. Want welke boomsoort bloeit als een van de eerste massaal en mooi? 

Juist! Sierkers of Prunus Serrulata. Voor mijn huis mogen we ieder jaar weer genieten van deze schitterende bloemenzee, die een heleboel bijen en hommels blij maakt. De enige bloemen die eerder zijn zijn van het longkruid.

Ik heb uw boomkundige hulp nodig, want ik ben op zoek naar de juiste variëteit. Na jaren alleen Prunus kappen komen er nu weer Prunussen bij, nadat we met de wijk deze als beeldbepalend hebben benoemd in onze wijk groen-visie.
De Prunussen op de foto zijn nu rond de 40 jaar oud en sommige moeten dus vervangen omdat ze al gekapt zijn of paddestoelen hebben. Maar de vraag is nu: welke Prunus Serrulata is dit??

Welke aanwijzingen hebben we?

 1. De foto's natuurlijk. Kijk maar hieronder naar de bloemen. En op de foto boven naar de hoogte van de bomen. 
 2. De bloeitijd is extreem vroeg. In 2011 bloeide ze rond 20 maart al, (dan gaan we dit jaar dus niet halen, de knoppen zijn nog niet eens dik) en in 2010 eerste week april.
 3. Er zijn afgelopen jaren hier en daar Prunussen bij geplaatst, maar die bloeien echt een volle twee weken later. De Prunussen zijn recent zijn bijgeplant zijn Prunus serrulata "pink perfection" en volgens "Van de Berk over bomen" is dat toch een van de eerste sierkersen die bloeit. Maar ze bloeien dus twee weken na deze oude kersen.

Hier nog een foto van de bloemen aan de takken. Wellicht is hiermee determinatie mogelijk?

Wellichtzijn de oude kersen toch ook Prunus serrulata "pink perfection", maar bloeien deze sierkersen als ze jong zijn minder vroeg dan oudere bomen? Of is het een andere variëteit?

Ik ben erg benieuwd naar jullie input! Dan kunnen we zorgen dat de gemeente de juiste soort plant.


De enige andere struik die vroeg is met bloeien en in grote getale is te zien het onderstaande krentenboompje. Maar toch wat later dan de sierkers.2 opmerkingen:

 1. Het zou ‘Ojochin’ kunnen zijn. Ook ‘Fugenzo’ komt in aanmerking. Behalve de breed opgaande boomvorm, hebben we verder helemaal geen kenmerken. Leuk die foto van bloemen op de onderstam, maar die zijn niet van de geënte soort. Die bloemen zouden van ‘Hizakura’ kunnen zijn. Dit zijn allemaal enkelbloemige soorten met weinig kroonbladeren. ‘Kiku-sakura’ heeft half gevulde bloemen en de takken zijn eerst opgaand en als ze ouder worden, gaan ze overhangen en is een vroegbloeiende soort. Feitelijk is het een heel verhaal, waar we niets mee kunnen op die site!
  Ik mis allerlei dingen die nodig zijn voor de determinatie van de cultivar, zoals bloemen gevuld, half gevuld of enkel, bloemknoppen donker of licht roze, uitlopende bladeren bronskleurig, bruin of nog weer anders, etc…….

  Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

  Groeten,

  Teddy Dolstra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prunus serrulata "pink perfection" heeft half gevulde bloemen met meer franje aan de kroonbladeren. De afgebeelde bloemen hebben duidelijk maar 5 gaafrandige kroonbladeren en zijn zeker niet gevuld of half gevuld. Wat voor kleur heeft het uitlopende blad?

  Groeten,

  Teddy

  BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren