Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

maandag 3 oktober 2011

3 soorten beuken

Beuk met beukenootjes
Nog even en je kunt het niet meer zien, maar vorige week nog zag ik drie soorten beuken, die nu goed aan hun vruchten zijn te herkennen.

De eerste is de grootste boom die we wel kennen van de beukennootjes: de Beuk of Fagus sylvatica. 

Beukenblad en knop
Een boomsoort die heel groot kan worden en in Europa grote bossen kan vormen. Op zijn terrein wint hij het zelfs van de Eik. De Beuk heeft gladden bladeren, met onder haar. Je herkent hem altijd ook goed aan zijn lange slanke bruine knoppen.

Maar de tweede soort Beuk die ik hier laat zien komt ook heel veel voor. Maar je ziet hem pas als je hem kent, want hij lijkt veel op de gewone Beuk. Het gaat om de Haagbeuk. Deze soort komt ook veel voor in bessen, maar ook veel in de stad in plantsoenen, tuinen en hagen. Omdat deze boom zich goed uitzaait verwilderd hij zich een weg in onze tuinen bijvoorbeeld. Hij wordt ook veel als laanboom gebruikt trouwens.
De stam is glad als van de beuk, maar bestaat als hij wat groter wordt uit een soort spierbundels. Het zijn natuurlijk geen spieren, maar het lijkt er wel op.
Haagbeuk vruchtjes vallen hier uit.
Haagbeuk blad
Aan sommige haagbeuken hangen nu de vruchtjes in kenmerkende bruine vorm. Het lijken wel kleurloze omgekeerde bloemen.  Het blad lijkt op die van de Beuk, maar heeft kartels en niet zoveel haar aan de onderkant.

De derde soort mag je meteen weer vergeten, maar ik vind het leuk hem te laten zien: de Hop-beuk. Die zie je hier en daar als laanboom, maar zeker niet in het bos of plantsoen. De bladeren zijn vrij groot, gekarteld en wat eirond. De Schors is een goed herkenningspunt, want deze is helemaal niet glad zoals de andere twee Beuken. Maar het meest kenmerkend zijn de vruchtjes die erg lijken op de vruchten van Hop. Vandaar de naam!

Hopbeuk: ruwe bast
Dus nu ken je alle soorten Beuken in Nederland! (of zijn er nog meer?)
 
Hopbeuk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren