Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

zondag 23 december 2012

@Staatsbosbeheer moet kappen! Of niet?

Nee dit is geen blogstuk tegen kappen in bossen, in tegendeel. Ik ben blij dat er in de Nederlandse bossen wordt gekapt nu het winter is.
Tijdens de zomer en lente is het kappen van bomen in Nederland niet toegestaan omdat er dan dieren verstoort worden, bijvoorbeeld broedende vogels. Daarom wordt er juist in de winter gekapt in bossen. Boskap heeft wel iets triests vind ik, omdat er levende bomen worden doodgemaakt. Maar het is ook iets prachtigs om in de opeenvolgende jaren te zien hoe juist open plekken weer kansen bieden aan zaden om te ontkiemen. Juist bij mooi en slim kappen wordt het bos weer spannend en minder monotoon.
En als je nu het bos in gaat ruikt het vers gekapte hout ook heerlijk. En de doorsnede van het hout bied nu even de kans te kijken hoe oud die bomen eigenlijk waren: totdat de stammen worden afgevoerd de komende weken.


Hoe oud is deze?

Beheer van een bos is niet te vergelijken met beheer van bomen in tuinen of in de stad. Bossen zijn complexe ecosystemen en zijn veel meer dan alleen losse bomen. De manier waarop bossen op elkaar aansluiten, de hoeveelheid bomen per oppervlakte, de boomsoort verdeling en zo verder zijn allemaal onderscheidende aspecten van een bos als natuursysteem.

Juist nu in de winter is het dus tijd om bomen te oogsten. En daar zijn de natuurbeheerders dan ook mee bezig in de herfst en wintermaanden. De vraag daarbij  is wel hoe die oogst plaatsvindt. Juist de keuze van welke bomen blijven en welke worden gekapt bepaalt hoe het bos er in het groeiseizoen op zal reageren.Natuurlijk gebeurd houtoogst al lang niet meer met de hand, maar met machines. Eerst komt er een boomkapmachine (harvester): zie deze aflevering van klokhuis hoe dat werkt. Hoe heet deze machine eigenlijk?Na het kappen komt er een andere machine die de boomstammen ophaalt en op die mooie stapeltjes legt. Zie hierboven. Wie weet hoe zo'n ding heet?

Maar dus juist de keuze welke bomen blijven en welke weggaan bepaalt hoe het bos reageert in het volgende seizoen. Want waar straks het licht komt bepaalt wat er daarna gebeurd
Resultaat is gaten in het kroondak en dus licht

En na een paar jaar zie je op zo'n plek dus dit --> (in een bos met naaldbomen dan). Een mooi frisgroen scherm van jonge bomen. Natuurlijk gekiemd en vaak met meer soorten gemengd. Naaldbomen die hier goed kiemen zijn natuurlijk de meest voorkomende boomsoort Grove den, maar ook sparren zoals de Douglas en de Hemlock. Douglas komt veel meer voor dan Hemlock en brengt trouwens ook veel meer geld op als gekapte boom.

In een naaldbos dat ook recreatief aantrekkelijk mag zijn doen beheerders er goed aan zogenaamde "laantjes" weg te kappen in monotone stukken bos. Dus eigenlijk een straatje van volwassen 2 bomen breed wegkappen in een boomvlak. Liefst een kronkelend laantje. Ik weet niet of bosbeheerders dat expres zo hebben bedacht, maar het effect os prachtig. Na een kaar of twee zie je op die plaatsen groene schermen van jonge bomen. Voor de recreant maken juist doorkijkjes en besloten groen het bos aantrekkelijk. Bovendien krijg je zo ook meer reeen omdat de dekking in het bos toeneemt.
Bij Malden/Groesbeek rond het zweefvliegveld is dit beheer met succes toegepast. 

Het bos saai in de winter? Echt niet! Ik nodig iedereen graag uit  snel naar buiten te gaan! En ruik het hout, nu kan het! 


Hemlockspar: kleine hangende kegeltjes. Ook altijd op de grond te vinden rond een Hemlock.3 opmerkingen:

 1. Hoi hoi,

  Ben niet lang geleden nog langs dat zweefvliegveld bij Groesbeek gefietst, inderdaad prachtig bos daar.

  Groet,

  Maranke Spoor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant en leuk artikel!

  Bij een van je foto's vraag je hoe de afgebeelde machine heet.
  Ik ken er twee namen voor: "uitrijder" of "boskraan", maar er zullen ongetwijfeld meer namen zijn... elke regio heeft z'n eigen bosbouwjargon.

  Groet,
  Eric

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de ringen geprobeerd te tellen maar na de 30 werd het te onduidelijk:

  http://www.6pix.net/images/28941720142266081796.jpg

  BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren