Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

zaterdag 12 november 2011

Tree mystery! Tree teeth?

Somebody sent me this picture. What is this? Who has an answer?
Dragon claws?

tree mystery

3 opmerkingen:

  1. De vraag is in het Engels, maar ik heb het antwoord enkel in het Nederlands. Als iemand zich geroepen voelt om te vertalen dan zou ik zeggen leef je uit.

    Deze tekst heb ik verkregen van L. Calle (projectmedewerker "kennis" bij stichting landschapsbeheer Zeeland)

    De boomtanden zijn:

    Een boom heeft zijtakken. Door de diktegroei van de stam raken die ingekapseld. Als je een plank doorzaagt zie je dat aan de tamelijk ronde, meestal wat donkerder plekken in het hout, die meestal wat harder zijn dan het hout eromheen. Dat voel je ook als je er doorheen zaagt. Bij deze stam is het houtweefsel verteerd, de hardere zijtakken nog niet. Omdat die takken door groei ook steeds dikker worden, lijkt het net of het tanden zijn, naar binnen toe worden ze spitser. Maar het is eigenlijk andersom, naar buiten toe worden ze dikker. Aan de plek vlakbij het centrum van de stam waar het begin zit, zie je dat de zijtakken al zijn ontstaan toen de boom nog jong was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op facebook komt hetzelfde antwoord. Het lijkt me daarom dat dit antwoord klopt.
    Bij dennen en sparren is het zo dat de boom elk jaar een ring van zijtakken maakt. Veel van die takken vallen of breken later af, maar blijkbaar blijven ze intern in het hout wel aanwezig.

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren