Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

vrijdag 9 september 2011

Wat ze je niet vertellen over teken en Lyme

Wanneer je in het bos wandelt kun je een teek oplopen. Er is gelukkig meer voorlichting tegenwoordig die klopt, maar op internet staan ook allerlei verouderde verhalen die niet weggaan.

Wat ze vaak niet vertellen is het volgende:
 1. Besmetting is hoog. Het aantal teken dat besmet is met Lyme is aanzienlijk: 60-70%. Geen 20%. Op de een of andere manier is dat percentage opgelopen de laatste jaren.
 2. Lyme kan zonder rode rand. Van boswachters besmet met Lyme heb ik gehoord dat je Lyme kunt hebben zonder een rode ring om de beet te krijgen. Wanneer je een beet hebt gehad en de teek heeft zich volgezogen loop je risico, punt uit. Men houdt 24 uur aan, maar weet jij precies wanneer die beet heeft plaatsgevonden? Dus bij elke volgezogen teek loop je risico: dus wanneer hij groot en rond is doordat hij vol met jou bloed zit.
 3. Stuur de teek op. Wanneer je een volgezogen teek verwijderd ga dan naar de dokter en neem het ding mee. Ze kunnen die opsturen en laten analyseren. Sta daarop! Wacht niet op een rode rand.
 4. Was je kleren uit na bos bezoek. Een teek kan op je broek zitten 'savonds. Wanneer je die broek dan weer aantrekt kun je alsnog gebeten worden. Wanneer je naar het bos bent geweest, gooi je broek in de was en doe hem niet nog eens aan zonder hem goed te checken. Ik weet niet hoelang teken levens blijven binnen een huis, maar dat weet jij ook niet toch?
Teek it seriously! 


De andere tips zijn natuurlijk prima, maar niet goenoeg:
 1. Check jezelf en kinderen na een boswandeling
 2. Gebruik een tekentang bij het verwijderen

3 opmerkingen:

 1. Wat zou het betekenen als je door een teek gebeten wordt en geen rode kring krijgt, maar wel een huid irritatie die al met al wel een jaar kan duren, uitbreidt, dan weer erger is dan weer minder, maar niet helemaal weggaat?
  Uiteindelijk wordt het dan een doffe plek op/onder de huid.
  We gaan ervoor naar dermatoloog binnenkort, maar misschien hebben meer mensen hier ervaring mee.
  Echt steeds alleen na een tekenbeet, ook als die teek er maar net zat (veld in, checken, teek, teek eruit halen binnen half uur en toch weer een plek erbij.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga veel als natuurdocente met schoolkinderen de natuur in en gebruik Anti-teek voor mensen te koop bij de dierenspeciaalzaak Dobey in de Clinckhoeff IJsselstein. Dat middel spuit ik voor we naar de plaats van de les gaan bij elk kind even een vleugje op hun rug en heb sinds ik het gebruikt heb bij zo'n 400 kinderen geen klachten meer gehad van aanwezige teken.
  Gerrie Evers (ggj.evers@kabelfoon.net)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vader haalde een volgezogen teek van zijn lijf af, deed hem in een blikken doosje met deksel, een half jaar erna leefde de teek nog gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren