Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

woensdag 24 augustus 2011

Wanneer zieke bomen melden?

Ik zag deze zieke Essen langs de weg in Nijmegen en heb er wat foto's van gemaakt.
Ik heb ze gemeld bij de gemeente. Maar wanneer heeft het eigenlijk zin zoiets te melden?

Mijn gezond verstand zegt het volgende:

- Wanneer het een groep bomen is die ziek zijn kan het iets besmettelijks zijn. Dan lijkt het me goed dat de beheerder op de hoogte wordt gebracht.
- Wanneer het een iep is die bladeren verliest (het is bekend dat iepenziekte besmettelijk is en dat je snel de boom moet rooien)
- Wanneer het gaat om takken die verwelken


Wanneer niet:
- een boom heeft paddestoelen op zijn bast. Dat is vrij normaal

Wie kan dit aanvullen? Wie weet welke ziekte dit is?

Onderstaand de foto's van de zieke Essen. Ik zal laten weten hoe de gemeente dit oppakt: kunnen we daar iets van leren.

verwelkt blad

meeste bladeren weg

van veraf verkleurde bladeren

deze is al ver heen
1 opmerking:

  1. Nou, je kunt het altijd melden als je weet wie er over gaat of wie kan zorgen dat de info op de juiste plaats terecht komt. Dit zal niet eenvoudig zijn bij de meeste gemeentes. Alleen al omdat er waarschijnlijk geen systeem bestaat waar dit soort meldingen mee verwerkt worden.
    De gemeente echter heeft als wettelijke plicht -zorgplicht- (dit geldt niet alleen voor gemeentes maar voor elke boom eigenaar !!! ) er voor te zorgen dat het bomen bestand veilig is. Hiervoor is een periodieke inspectie van de bomen noodzakelijk. Typisch gebeurt dat om de 3 jaar door een VTA (Visual Tree Assesment) controleur. De bomen worden tijdens deze inspectie bekeken op gebreken en dus ook ziektes. Er zijn 3 mogelijk heden. De boom is oké, het is een Attentie boom (een boom met een gebrek waar geen directe actie benodigd is, maar wel een verhoogde inspectie interval!) of het is een risico boom. Bij de laatste is het verplicht het risico asap weg te nemen of de boom door een specialist te laten onderzoeken. In alle gevallen is de boom beheerder verplicht om de bevindingen te administreren. Zo weet de boom beheerder van elke boom wat de status is.
    Dus als het goed is is de boom beheerder op de hoogte van ziektes in zijn bomen of zou dat moeten zijn.
    Dan is er ook nog zoiets als gevaar zetting, een boom aan een drukke weg is natuurlijk sneller gevaarlijk als een boom achter in een park ver van publiek.

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren