Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

woensdag 17 augustus 2011

Merels eten deze "kers" nu kaal, maar blijf er zelf van af

Op dit moment vreten de merels onze Laurierkers kaal. Vaak wordt hij gewoon Laurier genoemd, maar dat klopt niet.

Vaak wordt deze struik/boom ingezet als heg: hij blijft namelijk groen in de winter. Hij is ijzersterk, groeit overal en groeit ook snel.
Wanneer je hem nauwelijks snoeit kan hij 18 meter hoog worden zegt wikipedia. Die van ons is in ieder geval 6 meter (hoger dan 2 verdiepingen) en een fijne klimboom voor de kinderen (30 jaar oud, de boom dan).Wanneer je hem niet snoeit krijgt hij bloemen die veel hommels en bijen lokken. Dat worden na een tijd een soort kersen met een harde pit.
Eet ze niet want ze zijn giftig. Merels echter hebben daar geen last van en vreten ze van de boom.

Mooi ook van deze boom (of struik) is dat hij honingklieren aan de bladeren heeft waar het hele jaar door hommels en wespen op vliegen.  Dat lijkt vervelend maar is het niet: de wespen lijken minder lastig te zijn hierdoor.

In het bladzit blauwzuur, zo vertelt de SAS survival guide. Kneus het blad flink en je ruikt de amandelgeur die duidt op blauwzuur.
Ik neem aan dat je hiermee de goudvissen wel kunt laten drijven (niet proberen hoor!:-).

Er zijn veel kweekvarianten van deze boom die je vaak ziet in plantsoenen en tuinen. Of je hem mooi vind is de vraag, maar functioneel als heg is hij zeker.1 opmerking:

  1. om reacties te plaatsen moet je browser coockies van derden accepteren

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren