Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

zondag 21 augustus 2011

Nu hazelnoten te vinden, ... uh van de hazelnoot?

Nee, hazelnoten komen van struiken en niet van bomen. Hier heb je er een. Ze zijn nu ongeveer rijp, hoewel, nog even wachten mag wel.


Er zijn twee struiken waar de hazelnoten aankomen, de Hazelaar en de Lambertusnoot. Het zijn allebei grote meerstammige struiken tot een meter of 5 max.
Hazelaars zie je ook veel in het bos, parken etcetera. De lambertusnoot vooral in tuinen. Dat komt omdat de Lambertusnoot wordt gekweekt met een mooi rood blad en dat is weer eens iets anders dan groen, nietwaar?De lambertusnoot heeft meestal rood blad, maar dat is niet perse zo. Wanneer er in mijn tuin een Lambertusnoot zich uitzaait is het kleintje meestal groen namelijk.

Links zie je de struik en onder het mooie nieuwe blad. Hoe later in het jaar hoe groener het wordt trouwens, zie de struik hier links.

Het blad van de Hazelaar is groen en ietsje kleiner dan die van de Lambertusnoot. Ze zijn allebei nogal flink behaard trouwens. En ze groeien volgens mij overal en ze groeien ook hard.

Het kenmerkende verschil zit hem in de noot: bij de Lambertusnoot zit er een lange tuut om de noot aan en bij de Hazelnoot niet.Spechten zijn trouwens dol op de noten en in onze tuin komt een rood-bonte specht ze openhakken. Hij haalt ze van de boom en klemt ze dan ergens vast en hakt ze open. Zo'n plaats noem je een smidse. Hier zie je er een: meestal een omgeknakte boom.

Als er een gaatje in de noot zit komt er bij openen meestal een snuitkever uit. Maar de noot is dan weg, helaas. Wellicht smaakt die kever naar noot? Laat me vooral weten als je dat probeert!

Happy hunting!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren