zaterdag 3 september 2011

Bomen die nu rode bessen hebben

Het is nu begin september en een aantal bomen zijn makkelijker te vinden door hun rode bessen.
Vooral de Meidoorns en de Lijsterbessen, maar ook de Taxus heeft nu rijpe bessen. Over het algemeen zijn die bessen voor vogels eetbaar, maar niet voor mensen trouwens. Die van de Meidoorns kunnen wij wel eten maar dan als jam.

Er zijn een aantal Meidoorns en die hebben nu allemaal rode bessen. De verschillende soorten Meidoorn kunnen kruisen, dus net als bij de Berken zul je in het wild (bijvoorbeeld in het bos) ook kruisingen tegenkomen. Laanbomen/ struiken zijn vaak gekocht en speciaal gekweekt en dus een specifieke variëteit.


Bij Meidoorns is de eenvoudigste determinatie regel:
  1. Eenstijlige meidoorn heeft diepst ingesneden bladeren.
  2. Tweestijlige meidoorn heeft ondiep ingesneden bladeren.
Diep betekent dat de insnijding tot meer dan de helft van het blad loopt.
Ezelsbrug: eenslijlig staat op 1 qua diepte insnijding. mm.. Dat moet beter kunnen.
Eenstijlige Meidoorn Crataegus monogyna

Tweestijlige meidoorn Cretaeguslaevigata


Taxus heg


















Naast de meidoorns toch ook even de Taxus laten zien. Taxus zie je, net als de Spaanse aak, vaak in heggen, en dan is het een klein dingetje natuurlijk.
Taxus baccata

Taxus

Taxus
Maar een Taxus kan ook groot worden als hij de kans krijgt. Hij groeit wel langzaam en daarom kan hij heel oud worden: tot 2000 jaar of iets dergelijks. Ter vergelijk, een eik wordt tot 700 jaar met heel veel geluk. Deze groep van Taxus bomen  zag ik in Tenderden, UK. Hoe oud zou die zijn?
Taxus is trouwens erg giftig, dus niet van snoepen. Het hout is wel weer goed voor bogen trouwens.














Gaan we naar de laatste groep bomen met rode bessen waar nu bessen aan zitten. De Lijsterbessen. Bij die groep horen een aantal Lijsterbessen, Elsbes, Meelbes en nog wat.
Wilde lijsterbes
Eerste de Wilde_lijsterbes (Sorbus aucuparia). Die zie je overal in het bos en in tuinen en overal waar je hem niet weghaalt. Eigenlijk zijn de bessen meer oranje, maar goed. De meeste mensen kennen deze wel. Vogels eten de bessen en met hun poep zaaien ze deze boom uit.

Meelbes

Meelbes







Dan de Meelbes of Sorbus aria. Deze boom zie je toch wel vaker als laanboom in straten. Bladeren zijn wit van onderen, bessen dus rood en een kenmerkende bladvorm. Bladeren voelen viltig aan. Boom wordt een meter of 5 max.




Dan een kruissing tussen twee soorten die als laanboom wordt gebruikt: de Duitse bastaardlijsterbes (Sorbus_X_thuringiaca). Nert als de Meebes, maar dan met een ander blad.


Duitse bastaardlijsterbes

Duitse bastaardlijsterbes















De Duitse bastaardlijsterbes heeft achteraan twee lossen blaadjes of bijna losse blaadjes.


Breedbladige lijsterbes

Breedbladige lijsterbes
Eigenlijk ben ik nu klaar, maar ik kwam nog een lijsterbes tegen die ik toch maar even noem: de Breedbladige lijsterbes (Sorbus latifolia). Lijkt weer op de Meelbes, maar het blad is wat anders. De bessen zijn ook een stuk breder/groter, maar worden dus niet rood zo te zien.

Appel (sierappel)





Ten slotte wil ik nog even noemen dat er ook allerlei sierappels zijn met hele kleine appeltjes die rood of geel kunnen zijn. Maar het blad van appel is toch goed te onderscheiden




Mocht ik een boom met rode bessen (die NU rood zijn) hebben vergeten hoor ik het graag!

4 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor de mooie bladfoto van de één en tweestijlige meidoorn. Heel duidelijk het verschil te zien zo.Mooi! Groet van Barbera

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag vandaag groene besjes met een viltlaag en ik vroeg me af wat het kon zijn. Nu weet ik dus dat het een meelbes is. Dank voor de informatie. Ik ga in het najaar eens kijken of ze eetbaar zijn in een compote, ik heb dat met lijsterbes en meidoorn al eens geprobeerd maar was daarover niet erg enthousiast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. taxus en lijsterbes zijn zelfs ook te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt! Beantwoordt precies de vragen die ik had na mijn wandeling.

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren