Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

vrijdag 18 november 2011

Bladval overzicht week 46 2011

De meeste boomsoorten zijn kaal of er hangt nog wat blad. Toch lijkt nohg veel groen omdat de voornaamste boomsoort nog veel blad heeft: de Zomereik. Ook veel berken hebben nog aardig wat blad, maar dat is wel vooral geel. Bij de eiken is het vaak nog groen. Het scheelt erg per boom trouwens.

We hebben deze week een drietal nachten nachtvorst gehad hier en dat heeft geresulteerd in massale bladval bij Essen en Acacia's (Robinia). Tegelijkertijd is het overdag nog zo warm geweest dat ik stammen van afgezaagde Iepen zie uitlopen. In mijn tuin bloeien nu ook de rozen weer.

Afijn, het onderstaande overzicht laat een en ander zien. Er worden nu een aantal zaken zichtbaar:
  • Als een van de eerste soorten werden Berken gelig, maar dat gelige blad kan heel lang blijven hangen. Zelfs nu staat er nog aardig wat berk met gele bladeren. Hoewel veel bomen ook al kaal zijn
  • Dat laatste zie je veel trouwens. Bij veel soorten is een deel van de bomen al kaal, maar het andere deel nog helemaal niet. Dat komt best veel voor. Bij Hazelnoot, Plataan, Eik, Esdoorn.
  • Sommige soorten laten bladeren gestaag vallen, anderen droppen alles in een keer. Acacia en Es doen het laatste, dit jaar na de eerste reeks nachten met nachtvorst.
  • Bij een aantal soorten gaat het blad van groen naar geel en/of rood, en dan pas naar bruin. Plataan, Amerikaanse- en Moeraseik, Berk. Maar andere soorten laten gewoon groen blad vallen (Es)
  • De enige soorten met soms zwart blad zijn populieren. Met name de Ratelpopulier, en de Abelen hebben dat. Heel mooi effect vind ik.


1 opmerking:

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren