Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

woensdag 18 januari 2012

Hazelnoot / Hazelaar en boomhazelaar bloeien NU, met poliepen

Hazelaar bloeit vroeg in de winter
Opvallend aanwezig buiten zijn NU geel-versierde  grote meer-stammige struiken: de Hazelaar (andere naam voor hetzelfde is Hazelnoot). In het Latijn Corylus avellana.

De Hazelaar bleoit met iets dat je normaal niet echt een bloem noemt: met katjes dus.

De Katjes zijn eerst wat rodig, maar wanneer er stuifmeel komt worden ze mooi helder geel.

Geef maar eens een flinke ruk aan een tak met katjes en je krijgt een flinke stuifmeelwolk over je heen.

Technisch gezien adem je dan Hazelaar-sperma in, ahum, tis nu eenmaal zo: stuifmeel bij planten heeft dezelfde functie als sperma bij zoogdieren

Deze katjes zijn dus mannelijke bloemen. Dat is anders dan bij de meeste bloemen in de winkel: die kennen zowel meeldraden (mannelijk) als stamper (vrouwelijk). Maar bij veel bomen heb je afzonderlijke mannelijke bloemen en vrouwelijke bloemen.Dan noem je een bloem eenslachtig.
Ter vergelijk, jij en ik zijn eenslachtig (zeer waarschijnlijk).
Mannelijk katje, met vrouwelijk mini-bloempje erboven

Vrouwelijke bloem Boom-hazelaar
Zo dus ook bij de Hazelaar. Hoe zien de vrouwelijke bloemen er dan uit? Welnu, als hele kleine poliepjes. Hierboven zie je een bloem van een Boomhazelaar trouwens.

Eigenlijk is dus die naamgeving dus een beetje dom: wie noemt een mannelijk geslachtsorgaan (of eigenlijk een hele rij geslachtsorganen om precies te zijn) nu katje?

Maar als je dan weet dat er ook vrouwelijke katjes bestaan, aan de boom dan, dan komt het weer een beetje goed toch?

Hazelnoot bloeit terwijl het koud is...
Anyway, wanneer bij een boom zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom zitten, zoals hier dus bij de Hazelaar, dan noem je een boomsoort eenhuizig: een enkele boom is het huis voor zowel man- als vrouw-bloemen. Wanneer een boom of mannelijke of vrouwelijke bloemen heeft, maar nooit tegelijk, noemen ze dat tweehuizig.

In ieder geval, als je nu in de gaten houdt waar Hazelaar struiken staan, weet je straks eind-zomer waar je hazelnoten kunt vinden.

Wanneer je trouwens even nadenkt snap je ook dat  de hazelnoot niet door bijen en andere insekten wordt bezocht voor de bestuiving. Want die vliegen natuurlijk niet midden in de winter. Net zoals andere boomsoorten met katjes zorgt de wind voor bestuiving. Dus bijvoorbeeld bij Wilgen, Populieren, Berken, Elzen, Dennen en Sparren.

Schors van Boomhazelaar
Nog even voor de volledigheid, in Nederland groeit ook de Boomhazelaar: een boom die lijkt op een Hazelaar, ook met hazelnoten. Deze komt bijna alleen voor in laanbeplanting.


Hier links zie je de rare overblijfselen van de vrucht. van die boom op de grond liggen.

De Boomhazelaar bloeit nu ook, maar met lang niet zoveel katjes tegelijk trouwens.


Wie weet welke bomen nu nog meer bloeien?

1 opmerking:

  1. Hi, ik heb verschillende hazelnoot bomen in de tuin, maar krijg er praktisch geen noten aan. Hoe moeten deze bomen gesnoeid worden. Let niet op mijn nederlands ben al meer dan 30 jaar geemigreerd.
    Bedankt voor de moeite Cornelis
    ps waar kan je nog vruchtboom carbolineum kopen??

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren