Een blog van www.bomengids.nl

Blog van website www.bomengids.nl

dinsdag 6 december 2011

De zachte berk bestaat niet! (Betula Pubescens)

Ik heb het najaar een zachte berk gefotografeerd, nadat ik er al twee jaar naar op zoek was. Natuurlijk vond ik hem binnen twee kilometer van mijn huis in de Hatertse vennen.
En toch blijf ik het zeggen: de zachte berk bestaat niet!

Hoe kan dat?
Haar op het blad en bladstengen
Welnu de zachte berk zoals hij in de boekjes staat heeft behaarde bladeren en bladstelen. En daarnaast ook bladeren met rechte schouders en een enkele kartelrand en weinig grove bast (veel wit op de stam).

Probleem is die bomen zijn er niet. Of liever gezegd, zo af en toe vind je er een (zie de foto's). Maar veel en veel vaker zie je een berk met haar op de bladstengels die voor de rest de kenmerken heeft van de Ruwe berk. Of eerder andersom, een berk met blad met recht schouders, dubbele tanding en dan zonder haar.

Zachte berk in Hatertse vennen
Ruwe berk?
De boom in de vennen laat de schors zien zoals de boekjes die beschrijven: onderaan geen grove donkere bast zoals de Ruwe berk hier rechts dat wel laat zien.

Dit jaar zag ik ook een paar kleine berkjes met haar op de bladstelen. De bomen eromheen achter waren allen Ruwe berken.

Nu zul je zeggen: ja maar het is bekend dat Ruwe en Zachte berken kruisen, dus het kan best dat een schijnbaar Ruwe berk kleintjes krijgt met Zachte berk genen.


Ik stel voor het radicaal anders te gaan zien. Er bestaat geen Zachte berk en ook geen Ruwe berk. Het is dezelfde soort, want ze kruisen  meer dan dat ze afzonderlijk bestaan.

Of zijn er zone's of milieu's in de wereld waar alleen de zachte berk voorkomt niet gekruist met de Ruwe? Want anders is het voor mij duidelijk: de Zachte berk is een idee fix!

5 opmerkingen:

  1. Beste Hans-Cees,

    Berken met takjes die fluweelachtig aanvoelen zijn zeldzaam. Dus als herkenning van een zachte berk een slecht kenmerk. De stam is verschillend zoals je op de foto's laat zien. OOk de twijguiteinden zijn bij de zachte berke nauwelijks hangend, ook weer een verschil. Bovendien heb ik Piet de Jong eens horen vertellen dat Betula pubescens en pendula juist niet kruisen

    Dus de zachte berk bestaat wel, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarde Hans-Cees,

    allereerst dank voor uw betoog betreffende de, wat u noemt, 'zachte berk'. Het stuk nodigde mij echter uit tot reageren, en ik heb dan ook niet geschroomd dat te doen.

    Allereerst uw benaming voor de Betula pubescens. U noemt dit een 'zachte berk'. Ikzelf prefereer echter de benaming 'zachtharige berk', vooral omdat dit de traditionele benaming is. Deze benaming zegt bovendien meer over de eigenschappen van de boom die, in tegendeel tot wat uw benaming, 'zachte berk', doet vermoeden, zeer zeker niet zacht is. Ik zou de boom zelfs als 'dappere pionier' willen omschrijven. Zijn bladeren echter kunnen zijn voorzien van zachte haartjes, vandaar ook de benaming, 'zachtharige berk'.

    Daarnaast probeert u de lezer te overtuigen met argumenten die slechts inhouden dat uw eigen, bijna knullige zoektocht, niet of zelden hebben geleid tot de vondst van een pure Betula pubescens.

    Wel, beste Hans-Cees, ik kan u verzekeren, dat wanneer u uw zoektocht continueert in het vermaarde Arnhem, u de zachtharige berk, ofwel de Betula pubescens, zeer zeker wel zal aantreffen. Sterker nog, op moment van schrijven verblijft de Betula pubescens al een gerespecteerde tijd van 39 jaar op deze plaats. En zij bestaat zeer zeker wel! En hoe!?

    Betula pubescens leeft, en wel in de puurste vorm daarvan: zij geniet, zij feest, zij stimuleert haar leden in geloof en in studie! Zij brengt elk jaar nieuwe twijgjes voort, die uitgroeien tot loten! Op dit moment telt Betula pubescens maarliefst 22 loten.
    Wat een finale misser om deze feiten bij uw zoektocht naar de Zachtharige Berk over het hoofd te zien!

    Om de lezers van uw zogenaamde 'blog' niet op een dwaalspoor te brengen wil ik u dan ook vriendelijk doch dringend verzoeken uw blog te wijzigen, of in ieder geval uw trouwe lezers te wijzen op de Betula pubescens zoals die in Arnhem bestaat. Mocht u niet overtuigd zijn van het bestaan van de Zachtharige Berk, wil ik u dan ook uitnodigen om eens rond te kijken op www.betulapubescens.nl, of anders op donderdag 22 december aanstaande de soos mee te maken. Dan zult u aanschouwen, dat de Betula pubescens zeer zeker wel bestaat, en ook altijd zal blijven bestaan!

    In afwachting van uw reactie,

    Loot van Eijsden,
    Nar der illustere studentenvereniging Betula pubescens

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte Loot,

    Mag ik vragen hoe uw blad-lidtekens eruit zien. Dan kan ik vaststellen of u inderdaad een loot van een pure zachtharige berk bent, die overigens niet bestaat tot nader bewijs volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Hans-Cees,

    een beschrijving van mijn blad-littekens kan ik u helaas niet geven, het zou te expliciet zijn om op dit openbare blog te plaatsen.

    Ik heb echter een document gekregen, getekend door de Senaat van de illustere studentenvereniging Betula pubescens, waarop staat dat ik inderdaad Loot ben van Betula pubescens.

    Als u echter kijkt op de site van Betula pubescens, zult u foto's tegenkomen die het bestaan van de zachtharige berk bevestigen.

    Bovendien wil ik graag nog inhoudelijk ingaan op uw stuk. Waarom, wanneer twee soorten meer kruisen dan dat zij afzonderlijk bestaan, wilt u de geschiedenis van deze soorten vergeten door ze als niet bestaand te bestempelen?

    Dat de twee soorten vaker kruisen dan dat zij afzonderlijk bestaan wil ik noch ontkennen, noch bevestigen. Ik heb vooralsnog geen bewijzen hiervoor, en ook niet de kennis of het vermogen dit te onderzoeken.
    Mocht het inderdaad het geval zijn, zou ik echter de pure identiteit van de Betula pubescens niet verloochenen.
    Ik zou haar koesteren, en telkens wanneer ik een puur exemplaar in zijn zeldzaamheid vindt, mijzelf verheugen en verblijd zijn!

    Juist de zeldzaamheid van de Betula pubescens, geeft haar de waarde die haar toekomt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waarom is de zachte berk niet gewoon een afwijkende ruwe berk?

    BeantwoordenVerwijderen

Om een reactie te plaatsen moet je coockies van derden accepteren