zaterdag 31 maart 2012

Vroege bomen bloei

Abrikoos bloeit
Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten.

Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien.
Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn. Aalbes begint bijna met bloeien (maar dat is geen boom hè).
Veel Iepen bloeien nog niet, maar die hieronder in Arnhem dus al wel.  Essen beginnen nu met bloeien met hun typische zwarte bloemen.
Bij de esdoorns begint de Noorse esdoorn nu met zijn gele/groene bloemen, voordat het blad verschijnt.
En hoewel de Paardenkastanje al zijn blad en bloemen aan het uitvouwen is, bloeit die nog niet: knoppen ontwikkelen zich nog.
Verder zijn sommige Populieren ook al aan het bloeien en vallen de katjes al weer op de grond. Maar dat geldt zeker niet voor alle populieren.
Er is dus lekker veel te zien buiten!



Iep bloeit al hier en daar
Bloemen Es beginnen te bloeien
Noorse esdoorn bloeit voor de Gewone esdoorn





Sierkers bloeide als eerste, maar niet alle variëteiten zijn even vroeg

Magnolia bloeit voluit (tulpenboom, beverboom)

In voortuinen vind bloeit de Magnolia nu schitterend. Een meter of 4 hoog met een brede kroon en hele harige knoppen tijdens de winter en daaraan ook makkelijk te herkennen. Deze knoppen komen nu uit in een wolk van rozig-witte tulpen-achtige bloemen van groot formaat. Hij wordt dan ook tulpenboom genoemd, maar pas op, die naam wordt ook voor een andere soort gebruikt.

Misschien inmiddels een beetje truttig deze boom? Ik vind van niet: gewoon prachtig.

De Magnolia bloeit dus in de vroege lente als een van de eerste bomen. Tegelijk met de eerste sierkersen.

Er zijn een heleboel soorten Magnolia's met allerlei variëteiten. Wie precies weet welke deze is mag het zeggen. Mijn bomenboek houdt het op de gewone Magnolia: Magnolia x soulangiana.



Bloem bevrijd zich van knopomhulsel

woensdag 28 maart 2012

Bomengids-blog voorjaar is ook #bomen babies in het bos

Het voorjaar betekent uitlopende bomen en struiken. Maar ook een nieuwe generatie bomen probeert zijn plek te veroveren.

Esdoorn baby werpt zijn vleugel af

Beuk schudt zijn noot af

Knoppen lopen uit

 Een van de mooiste dingen van de lente voor de fijnproever: knoppen gaan van dun naar dik en barsten dan open. Blad of bloem komt tevoorschijn. Prachtig.




eind maart: eerste grote boom met lenteblad is de Gele treurwilg

Het is eind maart en bij meerdere bomen lopen de knoppen al uit. Mijn appels lopen uit, de vlierbes loopt uit en meerdere struiken en kleinere bomen.

Grote bomen laten toch nog in de meerderheid op zich wachten. De eerste grote boom die al volop blad ontwikkelt is de treurwilg. (deze boom is, mijns inziens onterecht, wat uit de mode bij hen die bomen plannen. Zij noemen hem waarschijnlijk de trutwilg.)

Deze wilg aan de waterkant kent meerdere variëteiten zijn die ik niet goed uit elkaar houdt. De latijnse naam in verschillende bomenboeken komt ook niet overeen. Op mijn site noem ik hem Salix x sepulcralis of Salix babylonica x alba. Het is een kruising tussen de Chinese wilg (Salix babylonica), van wie hij de hangende takken heeft, en de Goudwilg (een variëteit van de schietwilg (Salix alba) met gele twijgen)
In het Engels heet hij trouwens huilende wilg, weeping willow: mooi toch!

Treurwilg

donderdag 15 maart 2012

Bijna kersenbloesem: lente!

De kou is een paar weken weg, en de lente breekt door. Toch duurt het nog weken voordat grotere bomen hun blad zullen laten zien.


Malus? heg. Eerste uitlopende knoppen van struiken dit jaar
Het eerst gaan we struiken en kleinere bomen zien die hun blad uitrollen. Hier bijvoorbeeld mijn heg, waarvan ik eerlijk gezegd niet weet wat het voor struik is. Hij krijgt hier en daar kleine appels en heeft rode bloemen vroeg in het jaar: het zal dus wel een malus zijn? Wie weet het?







Hazelaar bloeit met mannelijke katjes
















De Hazelaar was aan het bloeien toen het in februari streng begon te vriezen. De katjes die toen bloeiden zijn nu bruin en waren blijkbaar kapot gevroren.
Maar hij is nu gewoon voor de tweede keer aan het bloeien zoals je hier links ziet.

Vlier loopt uit
De vlier was ook al uitgelopen voor de vriesperiode en ook daarbij was alles kapotgevroren. Maar ook die loopt nu weer gewoon uit. De vlier is altijd vroeg met zijn blad.










Daslook
Boven de grond bloeit bijna de daslook. zeldzaam in het wild, maar als hij ergens groeit zaait hij zich goed uit. Lekker in de salade of spagettisaus!

En nu maar wachten op de eerste kersenbloesem. Ik verwacht binnen een week? De knoppen met bloemen staan op doorbreken. Dat geldt overigens zeker niet voor alle sierkersen hoor, alleen sommige variëteiten bloeien zo mooi vroeg.

Prachtig toch die vroege lente!